afisbuc2

forum2

In ultimii ani, au plecat in strainatate aproximativ 10% din stomatologii romani

Intre 2014 si 2015, au plecat in jur de o mie de stomatologi romani sa lucreze in strainatate, in conditiile in care tara noastra are 10 – 15 mii de practicieni, a explicat prof. dr. Norina Forna, decan al Facultatii de Medicina Dentara, de la UMF „Gr. T. Popa” Iasi.

Medicii dentisti romani pleaca, in special, in Vestul Europei. Insa, conform aceleiasi surse, si vesticii se confrunta cu aceeasi problema, practicienii lor luand drumul Statelor Unite ale Americii.

„In perioada 2014 – 2015, am inregistrat in jur de o mie de stomatologi romani plecati sa profeseze in strainatate. Acest numar este considerat destul de mare daca ne raportam la numarul total de practicieni pe care tara noastra ii are, in jur de 10 - 15 mii. Insa, nu este numai Romania in aceasta mobilitate, si in alte tari se intampla exact acelasi lucru. Din Franta, Germania se pleaca in Stata. Din Republica Moldova, majoritatea cauta in Romania loc de munca, fiindca este mult mai bine platit”, a explicat prof. Forna.

Printre motivele pentru care stomatologii romani pleaca in strainatate, se numara: rulajul pacientului mai mare, sustinere financiara din partea strainilor sau beneficierea de echipamente de ultima generatie.

„In Romania, rulajul pacientului este scazut, posibilitatile sunt limitate, listele de asteptare sunt foarte lungi pentru cei acoperiti de Casa (n.r. CNAS), inseamna o cifra de afaceri redusa a fiecarui cabinet. In strainatate, sunt companii care cauta practicieni, creeaza lanturi de cabinete si clinici supradotate, cu numar mare de unituri si acoperind zone deficitare, deci ei au privit acest management mai departe, acoperind zonele deficitare din mediul rural”, a mai explicat prof. Forna pentru PaginaMedicala.ro.

De cealalta parte, strainii accepta practicieni romani pentru ca, pe fondul unui numar redus de absolventi, au nevoie de practicieni bine pregatiti, conform decanului de la Iasi: „O mie cinci sute de practicieni termina studiile de profil, pe an, in Romania. In strainatate, numarul redus de absolventi face ca tarile respective sa aiba nevoie de mana de lucru pe care sa o cofinanteze altfel”.

Trendul romanesc arata ca media de varsta a medicilor plecati in strainatate este din ce in ce mai mica. Astfel, inca de pe bancile facultatii, tinerii cauta diverse programe Erasmus sau burse pentru a profesa in afara tarii, pentru ca mai apoi sa se stabileasca acolo.

„Absolventii nostri, cand termina, sunt insteresanti sa realizeze un Erasmus pe programe externe si, mai tarziu, il prelungesc si raman in zona cu pricina sau participa la tot ce se cheama burse in exterior, pe care le cauta pe internet”, a mai explicat prof. Norina Forna.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-ultimii-ani_-au-plecat-in-strainatate-aproximativ-10_-din-stomatologii-romani_20878/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus
  •    “Cursul a fost interesant, bine structurat, iar subiectele dezbatute chiar ma vor ajuta în vița de zi cu zi. Voi încerca sa observ cu mai multa atenție ceea ce pâna acum treceam cu vederea. Mi-a facut o deosebita placer sa particip la workshop ”   Petre Emilia Angela Adina.

    Afiseaza toate testimoniale 

  •    “Consider că mi-am lărgit sfera informațiilor de ordin psihologic, informații atât de utile în meseria unui asistent medical. Sper să-mi dobândesc aceleași beneficii și în viata profesională. ”   Stoica Gabriela Irina.

    Afiseaza toate testimoniale

  •    “Tinerii ne pot salva, noi îi putem infleunța; este nevoie de comunicare. Acest workshop de informare ajută la dezvoltarea noastră, iar uniți vom forma un întreg ce poate salva această țară mica, dar inteligentă, săracă dar bogată spiritual. Speranța ne dă aripi și vom zbura într-o zi, adică vom învinge, vom fi primii”   Juganaru Violeta

    Afiseaza toate testimoniale

Legaturi Utile

vila eforie sud