afisbuc2

forum2

Bolile cardiovasculare, cauzele de deces a 150 de mii de romani, anual

Aproximativ 150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, a declarat vineri la Conferinta anuala de aterotromboza prof. dr. Dan Gaita, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

"Dintre cele aproximativ 250.000 de persoane care mor anual in Romania, 150.000 mor din cauza bolilor cardiovasculare, boli cardiovasculare insemnand 80-90% ateroscleroza si complicatiile ei. De exemplu, la Timisoara, in fiecare zi sunt 10 evenimente acute cardiovasculare, aceasta insemnand aproximativ 6 cazuri de infarct sau sindrom acut coronariene si restul accidente cerebrale. Aceasta este ceea ce vedem noi la spital pentru ca adeseori oamenii nu ajung la timp. Din cele aproximativ 10 cazuri pe zi care se inregistreaza in Timisoara, un oras cu peste 200.000 de locuitori, cel putin unu se intampla la persoane de sub 40 de ani. Acesta era apanajul varstelor inaintate", a aratat medicul cardiolog.

Potrivit acestuia, factorul cel mai important de risc care duce la accidentul vascular si infarct il reprezinta modul de viata urban cu tot ceea ce presupune acesta: stres, alimentatie, fumat, sedentarism.

"Sunt diferite cauze: este modul de viata care de fapt duce catre tulburarea metabolica ce duce la diabet si obezitate, sedentarismul si nutritia, fumatul. Se pare ca cel mai puternic factor de risc cardiovascular este modul de viata urban pentru ca modul de viata urban ne impinge catre o anumita atitudine fata de alimentatie, miscare. Noi spunem stres dar este de fapt presiunea aceea puternica pe care nu putem sa ne-o descarcam. Factor de risc cardiovascular este saracia", a sustinut Gaita.

Referindu-se la tratament, el a precizat ca administrarea statinelor este un factor benefic pentru evitarea infarctului si accidentului vascular cerebral, iar intreruperea tratamentului poate fi "distrugatoare".

Conferinta anuala de aterotromboza, aflata la editia a XV-a, este organizata de Societatea Romana de Cardiologie, Asociatia Nationala Romana de Stroke si Academia de Stiinte Medicale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bolile-cardiovasculare_-cauzele-de-deces-a-150-de-mii-de-romani_-anual_20872/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus
  •    “Cursul a fost interesant, bine structurat, iar subiectele dezbatute chiar ma vor ajuta în vița de zi cu zi. Voi încerca sa observ cu mai multa atenție ceea ce pâna acum treceam cu vederea. Mi-a facut o deosebita placer sa particip la workshop ”   Petre Emilia Angela Adina.

    Afiseaza toate testimoniale 

  •    “Consider că mi-am lărgit sfera informațiilor de ordin psihologic, informații atât de utile în meseria unui asistent medical. Sper să-mi dobândesc aceleași beneficii și în viata profesională. ”   Stoica Gabriela Irina.

    Afiseaza toate testimoniale

  •    “Tinerii ne pot salva, noi îi putem infleunța; este nevoie de comunicare. Acest workshop de informare ajută la dezvoltarea noastră, iar uniți vom forma un întreg ce poate salva această țară mica, dar inteligentă, săracă dar bogată spiritual. Speranța ne dă aripi și vom zbura într-o zi, adică vom învinge, vom fi primii”   Juganaru Violeta

    Afiseaza toate testimoniale

Legaturi Utile

vila eforie sud