afisbuc2

forum2

Comertul paralel de medicamente, in tara noastra, se ridica la 600 de milioane de euro

Comertul paralel de medicamente, in Romania, a ajuns, in prezent, la o valoare de 600 milioane de euro, aceasta suma reprezentand 20% din piata de medicamente, a precizat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, in cadrul Forumului National al Asociatiilor de Pacienti.

Comertul paralel de medicamente din Romania, spre alte tari, este incurajat de actualizarea si scaderea preturilor acestora, astfel ca pacientii romani risca sa nu mai gaseasca terapiile de care au nevoie in farmacii.

„Medicamentele au un caracter dual – pe de o parte sunt o marfa care circula liber in spatiul european, dar, in acelasi timp, ele se elibereaza in tarile europene dupa regulile specifice. In momentul in care, in Romania, avem cele mai mici preturi la medicamentele inovatoare din UE, comerciantii de medicamente vor veni sa le cumpere de aici pentru a le revinde pe piete unde pretul este mult mai mare. Este asa-numitul comert paralel de medicamente. Este o activitate perfect legala atata timp cat se platesc taxele si se respecta niste reglementari in ceea ce priveste circulatia medicamentelor, dar altfel, riscul este de a fi scapata situatia de sub control in momentul in care preturile sunt sistematic mai mici pe o anumita piata. In Romania, la ora actuala, piata comertului paralel reprezinta undeva in jurul a 600 de milioane de euro, aproximativ 20% din totalul pietei farma romanesti”, a explicat directorul executiv al ARPIM.

Dan Zaharasecu a explicat ca, in majoritatea situatiilor, pretul cel mai mic nu asigura si accesul la medicamente, agentii economici fiind interesati atat de punerea medicamentelor pe piata cat si de profit vor prefera sa vanda medicamentele in tarile unde pretul este mai mare.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, prezent la forum, a adaugat faptul ca s-au luat masuri in ceea ce priveste comertul paralel, in asa fel incat sa nu lipseasca niciun medicament de pe rafturile farmaciilor.

„Vizavi de exportul paralel, este o activitate comerciala pe care nu o poti interzice in totalitate, poti sa o limitezi intr-o perioada de timp, pentru niste medicamente. Dar noi, autoritatile, am luat masuri in asa fel incat sa fie asigurata piata cu medicamentele de care pacientii au nevoie. Producatorul trebuie sa ne spuna ce cantitate a adus in Romania, il intrebam pe distribuitor unde s-a dus marfa si trebuie sa existe in permanenta un minim de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament”, a spus presedintele CNAS.

Dan Zaharescu a ridicat si problema taxei clawback care, in momentu de fata, reprezinta 25 % din bugetul pentru medicamente, restul fiind sustinut de stat.

Presedintele CNAS a precizat ca scopul autoritatilor este sa asigure accesul pacientilor la medicamente, explicand ce se intampla in urma scaderii preturilor la medicamente:

„Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacientii, sigur participand toti. Daca scad preturile, beneficiaza si pacientul. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza la pretul de raft. Deci contributia pacientului va fi mai mica. In nici un caz cat sunt pe scaunul de presedinte al Casei Nationale nu voi pleda pentru cresterea preturilor. Deci eu doresc sa scad preturile pentru ca Romania nu are bani nelimitati”.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Comertul-paralel-de-medicamente_-in-tara-noastra_-se-ridica-la-600-de-milioane-de-euro_20867/

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus
  •    “Cursul a fost interesant, bine structurat, iar subiectele dezbatute chiar ma vor ajuta în vița de zi cu zi. Voi încerca sa observ cu mai multa atenție ceea ce pâna acum treceam cu vederea. Mi-a facut o deosebita placer sa particip la workshop ”   Petre Emilia Angela Adina.

    Afiseaza toate testimoniale 

  •    “Consider că mi-am lărgit sfera informațiilor de ordin psihologic, informații atât de utile în meseria unui asistent medical. Sper să-mi dobândesc aceleași beneficii și în viata profesională. ”   Stoica Gabriela Irina.

    Afiseaza toate testimoniale

  •    “Tinerii ne pot salva, noi îi putem infleunța; este nevoie de comunicare. Acest workshop de informare ajută la dezvoltarea noastră, iar uniți vom forma un întreg ce poate salva această țară mica, dar inteligentă, săracă dar bogată spiritual. Speranța ne dă aripi și vom zbura într-o zi, adică vom învinge, vom fi primii”   Juganaru Violeta

    Afiseaza toate testimoniale

Legaturi Utile

vila eforie sud