afisbuc2

forum2

MUNCA ÎN STRĂINĂTATE O SOLUȚIE?

  Pentru mulți români munca în străinătate a devenit o alternativă atractivă. Ideea de a emigra fiind văzută ca o promisiune a realizării personale. Bani mai mulți, salarii mai mari, condiții mai avantajoase, fructificare a studiilor, apreciere a muncii și recunoaștere a abilitaților - iată câteva din coordonatele care îi determină pe unii români să considere munca în străinătate ca o posibilă soluție spre succes.

 Munca în străinătate este o opțiune de luat în calcul, dar trebuie să știm că este o decizie importantă care trebuie luată în cunoștință de cauză. Orice analiză trebuie să ia în considerație avantajele și dezavantajele ofertei, considerentele de ordin personal, situația conjuncturală și elemente specifice ce țin de țara în care vrem să muncim.

 O decizie în cunoștință de cauză se bazează pe informații corecte care trebuie strânse pe cât se poate din surse oficiale sau măcar credibile. Informațiile care nu provin din surse oficiale este bine să încercăm să le verificăm din mai multe surse.

 Presa și internetul abundă în oferte de muncă în străinătate sau mediere pentru găsirea unui astfel de loc de muncă. Trebuie să le tratați cu prudență maximă pentru a nu ajunge victimele celor care urmăresc prin anunțuri atractive să înșele persoanele interesate de găsirea unui loc de muncă în străinătate.

 Locurile de muncă în străinătate pot oferi avantaje, dar au și dezavantaje. Atunci când analizăm o oportunitate trebuie să punem în balanță avantajele și dezavantajele.

La avantaje am putea bifa:

 • salarii în general mai mari decât cele din România;

 • nivelul de trai mai bun;

 • o protecție socială mai generoasă;

 • acumularea unei experiențe profesionale , lucru care te avantajează în carieră;

 • o recunoaștere mai bună a profesionalismului, prin bonificații, plata orelor suplimentare etc. (aspect care depinde însă de țară, de angajator, de jobul ocupat).

 

La dezavantaje am putea bifa:

 • acceptarea unui job sub nivelul pregătirii, în favoarea unei mai bune salarizări;

 • despărțirea de familie, acolo unde nu există posibilitatea sau nu se dorește emigrarea tuturor membrilor;

 • dificultatea pe care o poți întâmpina în ceea ce privește limba străină;

 • confruntarea cu posibile prejudecăți ale străinilor cu privire la români.

 

Nu întotdeauna locurile de muncă în străinătate sunt și garanția vieții mai bune pe care o visați. Alege cu prudență dintre locurile de muncă în străinătate, în cunoștință de cauză după ce te-ai lămurit cel puțin asupra următoarelor aspecte:

 • cine este angajatorul – află cât mai multe informații și referințe;

 • actele necesare pentru ședere;

 • care este nivelul chiriilor;

 • oferta de locuri de muncă pentru situația în care vrei să pleci cu familia;

 • posibilitatea de a-ți da copilul la școală;

 • facilitățile și obligațiile fiscale;

 • recunoașterea studiile

 • posibile condiții ascunse ale jobului – salariul este unul brut sau net? Dacă este brut, ce înseamnă un salariu net în condițiile diferite de impozitare ale altei țari? Orele suplimentare vor fi plătite? Contractul te obligă să păstrezi jobul pentru mai mult timp altfel plătești despăgubiri?

 • condițiile de pensionare – pentru cazurile în care dorești să iți păstrezi jobul pentru mai mult timp și să ieși la pensie în acea țară interesează-te și de recunoașterea vechimii în locurilor de muncă din Romania.

Chiar dacă suntem membri ai Uniunii Europene și beneficiem de avantajele libertății de mișcare, trebuie să știți că accesul pe piaţa muncii poate fi restricţionat, până cel târziu la 31 decembrie 2013, în următoarele ţări: Austria, Germania, Țările de Jos, Spania, Belgia, Luxemburg, Franța, Malta, Regatul Unit. Pentru a putea lucra în aceste ţări, aveţi nevoie de un permis de muncă. Unele ţări au simplificat procedurile sau au redus restricţiile aplicabile pentru anumite sectoare şi profesii.

Aveţi dreptul să lucraţi fără permis, ca lucrător independent sau angajat, în următoarele ţări: Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria.

Persoanele care desfăşoară activităţi independente nu au nevoie de permis de muncă în niciun stat membru.

Dacă v-aţi propus să lucraţi într-o ţară care aplică restricţii, aflaţi din timp ce formalităţi va trebui să îndepliniţi pentru a obţine un permis de muncă și care sunt procedurile. Aflați și dacă restricţiile vizează și dreptul de a vă transfera prestaţiile de şomaj. Pentru aceste informații este recomandat să contactați oficiul de ocupare a forței de muncă din țara vizată.

Faceți demersurile necesare și asigurați-vă că ve-ți obține permisul de muncă înainte de a pleca în străinătate, luând în calcul și faptul că nu toate cererile de eliberare a unui permis de muncă sunt acceptate.

INFORMAȚII UTILE DESPRE MUNCA ÎN STRĂINĂTATE PUTEȚI GĂSI:

 

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV)

Adresa web: http://www.mmuncii.ro - secțiunea ”Mobilitatea forței de muncă” în care găsiți informații utile, inclusiv în materie de legislație comunitară și acorduri bilaterale încheiate între România și alte state.

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței De Muncă (ANOFM)

Adresă web: http://anofm.ro - secțiunea ”Munca în străinătate” unde găsiți inclusiv informații despre oferte de muncă în străinătate.

 

Portalul mobilitații europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES)

Găsiți aici informații foarte utile cu privire posturi vacante, dar și informații despre costul vieții, găsirea unei locuințe, legislația muncii, sistemul fiscal, sănătate, comparabilitatea calificărilor etc.

 

Legislație europeană privind drepturile lucrătorilor și organizarea munciI

Găsiți aici acte normative ale Uniunii Europene care reglementează: drepturile lucrătorilor, organizarea timpului de lucru și responsabilitatea socială corporată.


Oficiul European Pentru Selectia de Personal (EPSO)

Găsiți pe acest portal informații privind recrutarea și selecția în cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

 

Portalul Europa voastră

Găsiți pe acest portal informații ordonate alfabetic pe domenii de interes pentru cetățenii UE.

Serviciul de Orientare pentru Cetățeni (SOC)

SOC vă poate ajuta să clarificați aspecte privitoare la legislația europeană care se aplică intr-un anumit caz, modalitatea în care puteți beneficia de drepturile dumneavoastră și să vă îndrume către un organism care vă poate oferi ajutor suplimentar, daca este necesar.

 

 

 

Ultima modificareLuni, 08 Aprilie 2013 14:05
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Mai multe din această categorie: « Sfaturi pentru a trece de interviul telefonic

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus
 •    “Cursul a fost interesant, bine structurat, iar subiectele dezbatute chiar ma vor ajuta în vița de zi cu zi. Voi încerca sa observ cu mai multa atenție ceea ce pâna acum treceam cu vederea. Mi-a facut o deosebita placer sa particip la workshop ”   Petre Emilia Angela Adina.

  Afiseaza toate testimoniale 

 •    “Consider că mi-am lărgit sfera informațiilor de ordin psihologic, informații atât de utile în meseria unui asistent medical. Sper să-mi dobândesc aceleași beneficii și în viata profesională. ”   Stoica Gabriela Irina.

  Afiseaza toate testimoniale

 •    “Tinerii ne pot salva, noi îi putem infleunța; este nevoie de comunicare. Acest workshop de informare ajută la dezvoltarea noastră, iar uniți vom forma un întreg ce poate salva această țară mica, dar inteligentă, săracă dar bogată spiritual. Speranța ne dă aripi și vom zbura într-o zi, adică vom învinge, vom fi primii”   Juganaru Violeta

  Afiseaza toate testimoniale

Legaturi Utile

vila eforie sud