afisbuc2

forum2

SFATURI PENTRU REORIENTAREA PROFESIONALĂ

O persoană pe perioada cât este activă pe piața muncii își poate schimba domeniul de activitate. Motivele pot fi diverse, dar indiferent care ar fi motivul pentru care vrei să faci o schimbare de carieră, este bine să faci o analiză serioasă a parcursului profesional.

 

Cele mai frecvente motive de reorientare profesională sunt legate de:

eșecul în găsirea unui loc de muncă;

schimbările majore intervenite în viața personală;

dorința de a câștiga mai mulți bani;

evoluții sub așteptări ale domeniului professional actual;

condițiile de muncă, în special cele epuizante și generatoare de stres;

Lipsa provocărilor profesionale;

Statutul profesiei.

 

Trecând peste motivele care stau la baza reorientării profesionale, indiferent care ar fi acestea, pentru a reuși, este nevoie sa iți construiești un plan foarte bine pus la punct, analizând toate aspectele importante în luarea acestei hotărâri, inclusiv factorii de risc ce ar putea intervenii, precum și o estimare a costului eventualei schimbări.

 

În primul rând ar trebui să-ți inventariezi toate abilitățile și competențele formate în decursul experienței tale profesionale. Este foarte important să fii conștient de valoarea ta, acest fapt îți va conferi încredere în forțele proprii și îți va asigura energia necesară pentru un nou început.

 

La fel de important este să descoperiți inclinațiile naturale către anumite sectoare de activitate. Anumite talente cunoscute sau nedescoperite până în prezent vă pot ajuta să vă orientați cu mai multă ușurință spre un nou domeniu profesional.

 

Nu în ultimul rând luați în calcul în reorientarea profesională temperamentul și interesele profesionale și personale.

 

Luând în calcul aceste criterii, îți poți restrânge centrul de interes către acele job-uri care ți se potrivesc.

 

Un mijloc accesibil în reorientarea profesională poate fi urmarea unor cursuri de formare profesională în diverse domenii. În situația în care optezi pentru a urma un astfel de curs va trebui să te documentezi culegând cât mai multe informații, pentru a te asigura că furnizorul este acreditat, lectorul are experiență și certificatul are nivelul de recunoaștere dorit.

Voluntariatul și activitățile part-time sau pe bază de proiect sunt de obicei cele mai bune căi de reorientare către sectoare de activitate de interes unde însă nu deții un training calificat și nici nu dispui de suficienți bani și timp pe care să le poți investi în cursuri de durată medie sau lungă.

O altă cale spre reorientarea profesională poate fi antreprenorialul dacă aveți spirit întreprinzător.

 

Serviciile de consiliere în carieră, prin apelarea la un specialist în domeniu, te pot ajuta prin instrumentele specifice și expertiza în domeniu să-ți faci analiza de care ai nevoie și eventual să-ți întocmești planul pentru o astfel de schimbare.

Ultima modificareLuni, 08 Aprilie 2013 13:40
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

înapoi la partea de sus
  •    “Cursul a fost interesant, bine structurat, iar subiectele dezbatute chiar ma vor ajuta în vița de zi cu zi. Voi încerca sa observ cu mai multa atenție ceea ce pâna acum treceam cu vederea. Mi-a facut o deosebita placer sa particip la workshop ”   Petre Emilia Angela Adina.

    Afiseaza toate testimoniale 

  •    “Consider că mi-am lărgit sfera informațiilor de ordin psihologic, informații atât de utile în meseria unui asistent medical. Sper să-mi dobândesc aceleași beneficii și în viata profesională. ”   Stoica Gabriela Irina.

    Afiseaza toate testimoniale

  •    “Tinerii ne pot salva, noi îi putem infleunța; este nevoie de comunicare. Acest workshop de informare ajută la dezvoltarea noastră, iar uniți vom forma un întreg ce poate salva această țară mica, dar inteligentă, săracă dar bogată spiritual. Speranța ne dă aripi și vom zbura într-o zi, adică vom învinge, vom fi primii”   Juganaru Violeta

    Afiseaza toate testimoniale

Legaturi Utile

vila eforie sud